sâmbătă, 11 august 2007

Bursa - solved!


M-a tot frecat aseara o bucatica din ziar, la sectiunea de economie - cursul valutar si bursa.
La cursul valutar nu prea am avut probleme dar la FTSE, CAC, NYLD, BUBOR, NIKKEI 225, BET-C, BET-FI huh, am transpirat putin (mai ales ca unele suna treibil de amuzant)...

deci sa clarificam problema:

intai BURSA:

Termenul desemnează o instituţie cu putere de autoreglementare, specifică Economiei de piaţă liberă - bursa - ca formă organizată de schimb de mărfuri şi valori. În esenţă, noţiunea indică locul de întâlnire a negustorilor şi oamenilor de afaceri, în sensul unui spaţiu de concentrare a cererii şi ofertei. Acest conţinut rezultă din definiţiile date în limbajul de specialitate. Astfel „Legea română asupra burselor" din 1929 - „Legea Madgearu" - se arată că „bursele sunt instituţii publice create în scopul de a reuni pe comercianţi, industriaşi, producători, armatori şi asigurători în vederea negocierii valorilor publice şi private, monedelor, devizelor, mărfurilor, productelor, închirierii vaselor şi acoperirii riscurilor de tot felul" . Prin urmare bursa este o piaţă, care se particularizează prin obiectul tranzacţiilor şi modul de organizare şi funcţionare.


apoi hieroglifele = Indici bursieri

In economie sau finante, un indice (un indice al preturilor sau un indice bursier) este un indicator global al unei activitati, al performantei sau al unei evolutii in general. De exemplu, indicele preturilor de consum este un cos valoric format din preturile bunurilor de larg consum utilizate de populatie, calculat periodic, care se substituie cu succes nivelului general al inflatiei dintr-o anumita tara.

Aceeasi metodologie se foloseste si in cazul indicilor bursieri. Astfel, un asemenea indice nu este decat o colectie de actiuni listate la bursa, si reflecta statistic valoarea componentelor sale. Este folosit ca si indicator pentru a reliefa caracteristicile actiunilor componente, care au in comun diferite similaritati: faptul ca se tranzactioneaza pe aceeasi bursa, ca fac parte dintr-un anumit sector economic de activitate sau ca au aceeasi clasa de capitalizare bursiera.

In concluzie, un indice bursier este un indicator menit sa reflecte schimbarile valorice ale unui grup specific de actiuni.


Tipuri de indici bursieri

Indicii bursieri pot fi clasificati in mai multe modalitati. Astfel, un indice compozit reprezinta performantele generale ale unei piete bursiere in ansamblul ei, si prin extensie, reflecta sentimentele investitorilor privind starea generala a economiei. Cei mai tranzactionati indici bursieri sunt indicii compoziti, care includ cele mai puternice companii de pe cea mai mare piata bursiera din tara respectiva. Astfel, in SUA exista Dow Jones Industrial Average (DJIA) si S&P 500, in Marea Britanie FTSE 100, in Franta CAC 40, in Germania DAX, in Japonia NIKKEI 225.

Pe langa indicii compoziti exista si asa-numitii indici sectoriali, care cuantifica performanta anumitor sectoare specifice ale pietei. De exemplu, Morgan Stanley Biotech Index este alcatuit din 36 de companii americane care activeaza in sectorul bio-tehnologiei. Alti indici sectoriali sunt bazati pe companiile existente in domeniul financiar, naval, telecomunicatii, transporturi, IT, etc.


acum eu ce sa fac daca economia nu intra in domeniile mele de interes...[asta nu inseamna copii, ca trebuie sa va neglijati cursurile de la facultate]
mare noroc cu cine a inventat netu asta...(o sa caut evident :) ) altfel as fi avut 1 varianta cu 3 urmari , dintre care nu stiu care-i mai norocoasa...

- il intrebam pe tata care:
1) imi tinea teorie pana diseara ca nu am aflat pana la varsta asta nimic din lucrurile importante...
2) imi tinea teorie pana diseara cu bursa, indici, inflatie, investirori si alte minunatii...
3) ambele...(oh no, no, no...)