vineri, 17 august 2007

Romania intr-o seara ...

Moneda naţională
Moneda naţională oficială în România este (din 1867) leul (leul românesc). Numele (omonim cu denumirea animalului leu) vine de la Löwentaler (care avea figura unui leu pe revers), moneda de argint pusă în circulaţie în Olanda începând cu secolul al XVI-lea, după care a devenit moneda de evaluare. Subdiviziunea leu-ului este ban-ul, 1 leu = 100 de bani. Începând cu 1991, inflaţia a scos practic din uz această subdiviziune a leului. Convertibilitatea internă a leului a fost introdusă în noiembrie 1991. Rata de schimb pentru leu este variabilă. Actuala liberalizare monetară a intrat în vigoare din februarie 1998. Orice cetăţean român este liber să efectueze tranzacţii valutare pentru orice sume de bani.
Începând cu data de 1 iulie 2005, a fost introdus în circulaţie leul nou, obţinut prin tăierea a patru zerouri din coada leului vechi (1 leu nou = 10.000 lei vechi). De asemenea, a fost reintrodusă subdiviziunea leului - banul. Există monede de 1, 5, 10 si 50 bani şi bancnote de 1, 5, 10, 50, 100 si 500 de lei.

Ziua naţională
În 1990, 1 decembrie a fost proclamată ziua naţională. Această zi reprezintă aniversarea Marii Unirii de la Alba Iulia, din 1918, când s-a votat unirea Transilvaniei cu România, moment care marchează unirea tuturor românilor într-un singur stat şi realizarea unităţii statului-naţiune român.

Sărbători legale
1 şi 2 ianuarie (Anul Nou), a doua zi de Paşte, 1 mai, 1 decembrie - Ziua naţională, şi 25 si 26 decembrie (Crăciunul).

Ora oficială
Ora Est Europeană (GMT + 2 ore). Din 1979, fusul orar de vară (GMT + 3 ore) se aplică începând cu ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie. România are acelaşi fus orar ca şi Republica Moldova, Finlanda, Grecia, Israel, Egipt şi Republica Sud Africană.

Forma de guvernământ: republica;
Statut: membră NATO; membră UE

Preşedintele României: Traian Băsescu
Preşedintele este ales prin vot universal, poate deţine cel mult două mandate de 5 ani, este comandantul suprem al forţelor armate.

Puterea legislativă: Parlamentul României ales prin vot universal pe o perioadă de patru ani (485 de membri în legislatura 2000-2004) este bicameral: Senatul României (140 de membri), Camera Deputaţilor (345 de membri).
Preşedintele Senatului României: Nicolae Văcăroiu
Preşedintele Camerei Deputaţilor: Bogdan Olteanu

Puterea executivă: Guvernul României, condus de un prim ministru numit de Preşedintele ţării şi supus Parlamentului prin jurământ şi în faţa căruia răspunde.

Principalele partide politice reprezentate în Parlament:
Coaliţia la putere: Alianţa "Dreptate şi Adevăr" formată din Partidul Naţional Liberal şi Partidul Democrat a câstigat alegerile din 28 noiembrie 2004, atrăgând de partea lor in coaliţia de guvernare Uniunea Democrată a Maghiarilor din România şi Partidul Umanist din România.
În opoziţie: Partidul Social Democrat şi Partidul România Mare