duminică, 29 iulie 2007

GREUTATEA si MASA - clarificarea unei vechi probleme


Greutatea unui corp este forţa cu care un cîmp gravitaţional acţionează asupra corpului. De exemplu greutatea unui corp aflat la suprafaţa Pămîntului este :

G(vector)= m x g(vector)

Unde, m este masa corpului, iar g este vectorul acceleraţiei gravitaţionale, orientat spre centrul Pămîntului şi cu valoarea standard de 9,80665 m/s² (valoarea reală depinde de poziţia geografică şi de altitudine). Ca orice forţă, greutatea se măsoară în newtoni (N) şi se poate determina cu un dinamometru.

În limbajul obişnuit se face uneori confuzia între greutate şi masă. Din punct de vedere fizic însă cele două noţiuni sunt distincte. Astfel, masa este o proprietate intrinsecă a corpului, un scalar care nu depinde de locul unde se află corpul, şi măsoară inerţia acestuia, adică tendinţa de a se opune schimbării stării de mişcare sau repaus atunci cînd i se aplică o forţă. În schimb greutatea este o forţă care măsoară o interacţiune, în particular aceea dintre corpul a cărui greutate o măsurăm şi corpul care generează cîmpul gravitaţional respectiv. În timp ce masa corpului este constantă, greutatea sa depinde de intensitatea cîmpului gravitaţional; de exemplu greutatea unui obiect pe Pămînt este diferită de greutatea aceluiaşi obiect pe Lună.

[ Acum eu si mihai am inteles corect problema :) ]